De ontslagboete voor bedrijven die noodsteun ontvangen blijft mogelijk toch deels in stand.

Eerder deze week werd de boete door het kabinet uit het nieuwe pakket van steunmaatregelen gehaald.

Er was veel kritiek en premier Rutte stelde al dat het schrappen ‘niet in beton gegoten’ was.

Bedrijven die meer dan 20 mensen willen ontslaan moeten straks eerst in overleg met de bonden voor een akkoord, anders kan toch een boete volgen.

In het nieuwe steunpakket voor bedrijven komt mogelijk toch een ontslagboete. Die zou dan moeten gaan gelden voor bedrijven die meer dan 20 mensen willen ontslaan.

Aan het eerste steunpakket voor bedrijven tijdens de coronacrisis kleefde nog een ontslagboete. Wie werknemers ontslag terwijl ook een tegemoetkoming was aangevraagd moest flink gaan inleveren. In de nieuwe opzet zou die boete komen te vervallen.

Bronnen in Den Haag melden aan persbureau ANP dat het kabinet toch een nieuw soort van ontslagboete overweegt. Bij grotere ontslagen zou een bedrijf dan eerst tot een akkoord met de bonden moeten komen.

Gaat een bedrijf niet in overleg, dan wordt een werkgever 5 procent gekort op de totale subsidie die ze krijgen voor de loonkosten.

Als het werkgever en vakbond in overleg treden, maar het niet lukt om een akkoord te bereiken, gaat een door sociale partners op te richten commissie bemiddelen. Zodra de partijen naar de bemiddelaar stappen, vervalt de boete, omdat het proces dan netjes is doorlopen, aldus Koolmees vandaag in een toelichting.

Koolmees wist schrappen boete deze week door de Kamer te loodsen

Het steunpakket dat nu loopt, en het nieuwe dat 1 juni ingaat, is bedoeld om werkgevers te helpen bij het betalen van hun loonkosten.

Volgens het kabinet is die regel niet houdbaar. Bedrijven kunnen mogelijk helemaal omvallen als ze geen mensen mogen ontslaan en dan verliezen nog meer mensen hun baan, zo redeneerde premier Mark Rutte vorige week. Tot ongenoegen van een groot deel van de oppositie wist het kabinet die ontslagboete toch door de Kamer te loodsen.

Volgens ingewijden loopt het nieuwe steunpakket ook een maand langer dan eerder gedacht. Het loopt niet af op 1 september maar op 1 oktober. Verder zou het midden- en kleinbedrijf ook een hogere vergoeding krijgen voor de vaste lasten. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zou over het nieuwe steunpakket een akkoord hebben bereikt met werkgevers en vakbonden.

Vakbonden zijn woedend over schrappen boete

Het voornemen van het kabinet om de ontslagboete te laten vallen in het nieuwe steunpakket kwam het op forse kritiek van de oppositie te staan. PVV-voorman Geert Wilders noemde het een "gigantische blunder van het kabinet".

Ook de kritiek van de linkse oppositiepartijen was niet mals. De vakbonden reageerden eveneens woedend op het schrappen van de ontslagboete.

Rutte zei deze week in reactie op de kritiek al dat het kabinet nog in gesprek was met de bonden over het nieuwe steunpakket. Hij zei daarbij dat het plan van het kabinet "niet in beton gegoten" was, maar benadrukte ook dat de ontslagboete in zijn huidige vorm niet doorgaat.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de nieuwe steunmaatregelen.

LEES OOK: Zo ziet steunpakket 2.0 eruit dat ondernemers vanaf juni moet helpen in de coronacrisis